ساختمان اداری یک کارخانه در واقع قلب تپنده آن به حساب می‌­آید؛ زیرا تمامی هدایت‌­ها، راهبرد­ها و هماهنگی‌های لازم به وسیله وظایفی که به عهده کارکنان این بخش است، صورت می­‌گیرد به همین منظور طراحی ساختمان اداری کارخانه، ملزم به رعایت نکاتی اساس در این خصوص است. از آنجایی که در این قسمت وظایف اساسی برای برآورده کردن نیازهای افراد کارخانه و مراجعه کنندگان به افراد متخصص و مسئول، سپرده می­‌شود.

نیاز است که در همان ابتدا تفکیک و تقسیم بندی فضاها به درستی تعیین شود. طراحی باید از یک سبک منظم، مرتب و مدرن پیروی کند تا محیطی خلاقانه در آن فضا شکل بگیرد؛ بنابراین در طراحی فضاهای داخلی باید به ثمر رساندن اهداف و نیازهای کارخانه، مبحث زیباشناسی، ایجاد دسترسی مناسب بخش­‌های مختلف به یکدیگر، به کارگیری المان­ها و عناصر طبیعی و نیز تعریف صحیحی از هویت برند کارخانه، به وسیله نوع سبک و چیدمان، اولویت قرار گیرد و به درستی رعایت شود. به این ترتیب ضمن برقراری ارتباط مؤثر کارکنان، مدیران، سرمایه گذاران و افراد مسئول، محیطی پویا، توسعه دهنده و نوآور، خلق می­شود.

طراحی ساختمان اداری کارخانه

انواع فضاها در طراحی ساختمان اداری کارخانه

به طور کلی در یک ساختمان با محوریت­‌های متفاوت مسکونی، تجاری و اداری، فضاهای اصلی به سه بخش، عمومی، خصوصی و نیمه خصوصی تقسیم‌بندی می­‌شوند که به منظور پشتیبانی، نگهداری، بهره برداری و نیز ارائه خدمات مورد استفاده قرار می‌­گیرند. بسته به نیازهای افراد و نوع وظایف کارکنان، تفکیک فضاها از هم متفاوت خواهد بود و یا ممکن است بخش‌­های مختلف کم یا زیاد شوند.

فضای عمومی ساختمان اداری

بخش­‌هایی هستند که شامل فضاهای ارتباطی رفت مثل راهروها، راه­پله‌­ها، آسانسورها و به طور کلی فضاهای مشاعات است که برای طراحی ساختمان اداری کارخانه باید به صورت استاندار ۱۵ الی ۲۰ درصد فضای کل ساختمان را برای این بخش­‌ها در نظر گرفت. بخش‌های دیگر شامل فضاهای خدماتی از قبیل سرویس‌­های بهداشتی، آبدارخانه یا آشپزخانه، فضای مخصوص استراحت کارکنان، کافه، رستوران یا سالن­‌های غذاخوری، لابی یا اتاق انتظار هستند.

انواع فضای طراحی ساختمان اداری

فضای خصوصی در ساختمان اداری

این بخش که نهایتاً یک الی دو نفر از کارکنان مجموعه به آن دسترسی دارند مثل دفاتر مدیریت، معاونت، مسئول دفتر، اتاق تاسیسات، اتاق کنترل و محافظت می‌باشد. دفاتر کارکنانی که به واسطه نوع وظایف یا تخصص خود به فضای خصوصی،آرام و ساکت نیاز دارند تا بتوانند برای انجام صحیح مسئولیت­های خود، روی کار خود متمرکز شوند؛ مثل بخش امور مالی که می‌تواند جایگاه حسابدار، کمک حسابدار یا هر دو باشد. بخش‌­هایی مثل انبار و بایگانی نیز با توجه به نوع فعالیت کارخانه می‌­تواند جزو بخش­های خصوصی حساب شود و هم جزو بخش­‌های نیمه خصوصی.

فضای نیمه خصوصی ساختمان اداری

بخش نیمه خصوصی

بخش­‌هایی هستند که در آنها افراد به صورت گروهی یا تیمی، فعالیت­‌های مشترک انجام می‌­دهند. این فضاها می‌­تواند شامل اتاق­های کار گروهی، اتاق جلسات یا کنفرانس باشد.

بنابراین می‌­توان گفت تقسیم بندی و تفکیک فضاها برای طراحی ساختمان اداری کارخانه، نیازمند داشتن اطلاعات کافی از نیازها، اهداف، نوع فعالیت کارخانه و تعداد کارکنان است. با در دست داشتن تمام این اطلاعات می‌توان مراحل اولیه طراحی ساختمان را انجام داد و فضاهای مختلف را در بخش‌­های مخصوص خود یعنی عمومی، نیمه خصوصی و خصوصی قرار داد به نحوی که ارتباط و دسترسی مناسبی بین این فضاها ایجاد شود.

مراحل طراحی ساختمان اداری کارخانه

مراحل طراحی ساختمان اداری کارخانه

در ابتدا نیاز به تحلیل و بررسی دقیق نیازها و اهدافی است که یک کارخانه از ایجاد ساختمان اداری دارد.

مرحله دوم نیاز به تهیه یک برنامه فیزیکی برای تعیین کردن فضاهای مورد نیاز و شناخت ظرفیت­های لازم است. در مرحله سوم ما سازماندهی اولیه فضاها را داریم که به این منظور اولویت بندی­‌ها، مشخص کردن نوع دسترسی‌­ها و جای­گذاری فضاها را انجام می­دهیم؛ به این ترتیب در مراحل بعدی طراحی فاز یک یا طراحی پلان معماری آغاز می­‌شود و چیدمان و جایگذاری­‌های اصلی فضاها، بازشوها و مشاعات، همراه با ابعاد و اندازه‌های دقیق و نیز چیدمان مبلمان صورت می­‌گیرد.

پس از تایید نقشه‌­های فاز یک در متراژهای بالا، نقشه‌­های فاز دو، وارد فاز سوم یعنی تهیه نقشه‌ها و تصاویر سه بعدی می‌­شویم که در این مرحله انتخاب نوع مواد و مصالح همراه با جزئیات دقیق، نوع متریال‌­های داخلی و خارجی ساختمان، نوع مبلمان با سبک و رنگ بندی مشخص به همراه برآورد هزینه کلی، انجام شده و در نهایت با طراحی ساختمان اداری کارخانه به صورت کامل و دقیق، ضمن رعایت تمامی استانداردها و موارد ایمنی، طراحی به مرحله اجرای نهایی می‌­رسد.

طراحی ساختمان اداری کارخانه

نکات طراحی ساختمان اداری

فضای ساختمان اداری باید به گونه‌­ای طراحی شود که از نظر زیباشناسی، محیطی کارآمد با بهره‌وری مناسب، به دور از شلوغی‌­های غیر اصولی و در عین حال زیبا به عمل آید؛ که به این منظور، نیاز است تا سبک مناسب آن فضا با توجه به نوع فعالیت کارخانه به درستی انتخاب شود. معمولا برای فضاهای اداری که از محیط­‌های رسمی به حساب می‌آید، سبک­‌های مدرن و مینیمال بهترین گزینه هستند چرا که محیطی با عناصر طبیعی شکل می‌­گیرد که از روشنایی طبیعی همراه با رنگ‌بندی‌های روشن، برخوردار است و به دلیل ماهیت ساده خود پذیرای تغییرات در طول مدت زمان طولانی خواهد بود.

طراحی ساختمان اداری کارخانه به دلیل تغییرات و نوآوری­‌ها در کسب و کار، تغییرات و سازماندهی‌های مجدد، باید انعطاف پذیر و با کارایی بالا باشد. مقرون به صرفه بودن از دیگر نکات مهمی است که در هنگام ساخت و ساز باید رعایت شود، یعنی استفاده از علم مهندسی به منظور کاهش هزینه‌­ها و به دنبال آن بهترین نوع عملکرد ساختمان و تاسیسات.

بیشتر بخوانید
جهت آشنایی با مدیریت پیمان در ساخت و ساز به صفحه مدیریت پیمان مراجعه کنید.

رعایت نکاتی دیگر از قبیل ایجاد دسترسی همه فضاها به زیرساخت‌های فناوری، پایداری و حفظ امنیت بالای ساختمان و ایجاد دسترسی و ارتباط مناسب برای تمامی افراد، در هنگام طراحی از اهمیت بالایی برخوردار است.

نکات طراحی ساختمان اداری

مزایای ساخت دفتر اداری در سایت کارخانه

با احداث ساختمان اداری در سایت کارخانه، ارتباطی ساده، موثر و معتبر با مشتریان و سرمایه‌­گذران کسب و کار، ایجاد می­‌شود، چرا که می‌­توانند به راحتی از محل تولید بازدید کنند. با پیوندی که بین فضای اداری و خط تولیدهای کارخانه برقرار می­‌شود، در عملیات تولید خطاها به حداقل می­­‌رسند و شرایط مطلوبی برای افزایش سرعت تولید ایجاد خواهد شد.

در طراحی ساختمان اداری کارخانه، درست در کنار آن علاوه بر اینکه از مساحت اطراف کارخانه بهره‌­مند می­‌شویم، در بخش­‌های حمل و نقل و سیستم‌­های نظارتی، صرفه جویی چشمگیری در هزینه‌­ها صورت می­‌گیرد؛ به این ترتیب بهبود کارایی و سرعت عمل همه بخش­‌ها و دنبال آن حل سریع­تر مشکلات و مسائل مربوطه را خواهیم داشت.

جمع بندی

طراحی ساختمان اداری کارخانه به عنوان مرکز هماهنگی و مدیریت کارخانه از اهمیت بالایی برخوردار است. این فضا باید به‌گونه‌ای طراحی شود که ضمن برآورده کردن نیازهای عملیاتی و مدیریتی، محیطی خلاقانه و منظم را فراهم کند. در طراحی ساختمان اداری، تفکیک صحیح فضاها به سه بخش عمومی، خصوصی و نیمه‌خصوصی ضروری است تا ارتباط مؤثر میان کارکنان، مدیران و سایر افراد تسهیل شود. همچنین، طراحی باید متناسب با نوع فعالیت کارخانه و اهداف آن باشد و به زیبایی‌شناسی و دسترسی مناسب توجه ویژه‌ای شود.

سوالات پرتکرار در مورد طراحی ساختمان اداری

فضای عمومی (مانند راهروها، سرویس‌های بهداشتی، و سالن‌های غذاخوری)، فضای خصوصی (مانند دفاتر مدیران و اتاق‌های کنترل) و فضای نیمه‌خصوصی (اتاق‌های جلسات و کار گروهی).

به دلیل تغییرات مستمر در کسب‌وکارها و نیاز به سازماندهی مجدد، طراحی باید به‌گونه‌ای باشد که قابلیت تغییرات سریع و پاسخگویی به نیازهای آینده را داشته باشد.

با احداث دفتر اداری در سایت کارخانه، ارتباط مستقیم با تولید برقرار می‌شود، که این امر باعث کاهش خطاها، افزایش سرعت تولید و بهبود کارایی در فرآیندهای مختلف می‌شود. همچنین، هزینه‌های حمل و نقل و نظارت کاهش می‌یابد.

طراحی باید نشان‌دهنده هویت برند کارخانه باشد، به این صورت که از سبک و چیدمان خاصی برای انتقال پیام برند استفاده شود و از المان‌ها و رنگ‌های برند در فضای داخلی و خارجی بهره برد.

شما عزیزان می‌توانید از طریق همین صفحه و یا تماس با مهندسین مشاور شرکت میهن کاوه، مشاوره کاملا رایگان در زمینه طراحی تا اجرا و پیاده سازی داشته باشید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *